Als de zon heerlijk schijnt, doen we niets liever dan met z’n allen de tuin in gaan. Maar grasperken waar bruine plekken, mos of kale stukken in verschijnen, zijn niet aangenaam en tuinliefhebbers hebben dit liever niet. Opnieuw inzaaien gaat nog voor kleine kale plekken. Wanneer de plekken groter zijn en de schade te erg is, moet u gaan denken aan de aanleg van een nieuw gazon. Maar er is veel geduld nodig eer een gezaaid gazon er terug mooi en fris groen bij ligt. In kleine tuinen kunnen graszoden een uitweg bieden. Met graszoden hebt u namelijk op heel korte termijn een schitterend gazon. Eens het gazon er ligt, wil u ook dat het gras goed gaat groeien. Daarom volgen hier voor u een aantal tips van graszoden specialist Tuin en Gras die helpen bij het leggen van graszoden.
Een goede voorbereiding is belangrijk
Vooreerst moet u het oude gazon gaan verwijderen. Een graszodesnijder of spade zijn heel handig hiervoor. Het omspitten van de gazon gaat sneller dan het volledig verwijderen. Maar met het verwijderen komt u tot een beter resultaat. Begint u op een nieuwe grond waar geen begroeiing op staat, zorg er dan voor dat deze vrij is van vuil, puin, onkruid en andere obstakels. Onkruid komt later door het gazon heen en maakt het egaliseren van de grond heel moeilijk. Egaliseren kan u doen met bijvoorbeeld de hark van het GARDENA combisysteem.
Het leggen van de graszoden
Leg de eerste graszode altijd aan een rechte kant van de tuin. Begin bij voorkeur achteraan de tuin op het verste punt gerekend vanaf de ingang van de tuin. Aan terrassen, tuinpaden of stoepen dient de graszode goed aan te sluiten. Het is immers niet aan te raden om over de nieuw aangelegde graszoden te moeten wandelen. Een rechte lijn kan u aanduiden met behulp van een touw of een plank. De graszoden zijn gemakkelijk met een schop op maat te snijden. Om ronde of hoekige vormen uit te snijden, gebruikt u best een mes. Als u op het einde van de graszode een stuk over hebt, leg die dan gewoon omgedraaid op de volgende baan. Druk de graszoden goed tegen elkaar aan. Schik de graszoden zoals bij een gemetste muur, namelijk in halfverband. Door middel van een plank of een wals drukt u nogmaals de zoden goed tegen elkaar. Daarna mag u nog zo weinig mogelijk op de pas gelegde graszoden lopen. Moet u er toch overheen, gebruik dan planken om een voorlopig pad aan te leggen zodat u het nieuwe grasperk niet beschadigt.
De verzorging nadat de graszoden gelegd zijn
Nieuw gelegde graszoden hebben veel water nodig. Zet er daarom een sproeier op. Is het heel warm weer, dan is het aangeraden om uw grasperk stuk per stuk aan te leggen en af te werken. U loopt anders het risico dat uw grasperk uitdroogt. De eerste dag mag de grasmat volledig onder water staan. Nadien mag u ze gewoon goed vochtig houden. Valt er geen regen meer, zet dan de sproeier ‘s avonds in werking. Het is heel belangrijk dat het gras voldoende water krijgt. Te weinig water is het grootste probleem van het mislukken van een mooie graspartij.
Laat het gras groeien tot zes à acht centimeter. Dan mag u het voor het eerst maaien. Doe dit echter tot op een derde en maai dus niet te kort! Wacht dan nog twee weken. Dan mag u er voorzichtig op lopen. Na een maand heeft u opnieuw een schitterend en fris gazon waar u nog heel lang kan van genieten!