Alles wat je moet weten over een gietvloer

by Milou

Gietvloeren zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn de PU en de epoxy gietvloer. PU vloeren komt u vooral tegen in huizen en kantoren terwijl de epoxy gietvloer voornamelijk gebruikt wordt bij industriële toepassingen. Andere gietvloeren zijn bijvoorbeeld de terrazzo en het marmertapijt. Deze bestaan beiden gedeeltelijk uit marmer. Als laatste kennen we nog de cementgebonden gietvloeren als het steentapijt, de troffelvloer, betoncire en mortex.

PU vloer meest gebruikt in woningen

De PU vloer, ook bekend als polyurethaan, vormt een elastische en beetje taaie ondergrond. De vloer is niet krasbestendig en kan na verloop van tijd iets verkleuren. Polyurethaan vloeren worden afgewerkt met twee lagen, te weten een zijdeglans laag en een matte aflak laag. Het onderhoud van een PU vloer vergt niet veel tijd. Doordat de vloeren geen naden hebben kunt hem gemakkelijk stofzuigen met een zachte borstel of vochtig afnemen met een dweil. Deze vloeren zijn waterbestendig dus schoonmaken met een natte dweil is geen probleem.

Hoe worden gietvloeren gelegd

Een gietvloer wordt met de hand gelegd en bestaat uit verschillende lagen die elk hun eigen kwaliteiten hebben. Allereerst is het nodig dat de ondergrond volledig glad is en nog iets wordt opgeruwd voor een betere hechting. Daarna wordt een primerlaag aangebracht die zorgt dat de gietvloer goed hecht en de lagen daarbovenop niet in de ondergrond trekken. Na de primerlaag wordt een schraplaag aangebracht. Deze maakt de ondergrond volledig strak en glad. De vloer is nu klaar voor de door u gekozen gietvloer. Deze laag bepaalt het uiteindelijke uiterlijk van de vloer. Als bescherming wordt als laatste nog een topcoat aangelegd voor een mooie afwerking. Het leggen van een gietvloer is een secuur werk en het wordt dan ook aangeraden om dit niet zelf te doen. Het hele proces duurt, omdat de verschillende lagen goed moeten kunnen opdrogen, drie tot vijf dagen. U moet dus even geduld opbrengen maar dat geduld zal zeker beloond worden.

Gietvloer op hout, kan dat?

Het is zeker mogelijk om een gietvloer op hout aan te leggen. De houten vloer moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Allereerst moet de vloer volledig glad zijn en mag hij geen naden, gaten of oneffenheden bevatten. Die moeten eerst zorgvuldig worden opgevuld. Rotte plekken in de houten vloer moet uiteraard ook vervangen worden en eventueel loszittende planken van de houten vloer moeten worden vastgezet of vervangen. Bovendien zal op de houten vloer een ‘zwevende’ vloer worden aangebracht om geluid beter te dempen. Begin niet zomaar zelf aan deze klus maar vraag eerst uitgebreid advies aan een erkend bedrijf zoals bijvoorbeeld martijndewitvloeren.nl.

Gaat een gietvloer goed samen met vloerverwarming?

Een PU vloer is zeker geschikt om te combineren met vloerverwarming. Bij epoxy vloeren is dat een moeilijkere uitdaging. Het is mogelijk maar er moet voldoende aandacht zijn besteed aan de gebruikte voegen. Epoxy kan maar minimale krimp-en uitzettingsspanning verdragen. Vloerverwarming zorgt voor uitzetting en hierdoor kunnen scheurtjes ontstaan in de vloer. Ook hier geldt zeker, raadpleeg eerst een specialist.

You may also like

Leave a Comment