Isolatie gevel

by Milou

Door het isoleren van de buitengevel kun je gemiddeld 25% op de energiekosten besparen. In dit artikel lees je meer over de voordelen en nadelen van buitengevelisolatie en over de materialen waarmee de gevel afgewerkt kan worden.

Buitengevel isoleren: werkwijze

Voor het isoleren van de buitengevel gebruikt men kunststof (polystyreen hardschuim) isolatieplaten. Deze worden met een speciale specie aan de gevel verlijmd. Wanneer de gevel later afgewerkt moet worden met gevelpanelen brengt men op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan waarop later de panelen bevestigd kunnen worden. Bij een bepleisterde afwerking is dit niet nodig en volstaat een wapeningslaag van glasvezel (of ander materiaal) dat dienst als fundament voor de bepleistering.

Wanneer de buitengevel isoleren?

Buitengevelisolatie wordt toegepast bij woningen die geen spouwmuur hebben of bij woningen waarvan de spouwmuur ongeschikt is voor isolatie. Dat kan zij door een sterk vervuilde spouw of door een spouw die te smal is voor een effectieve isolatie. Een andere reden om de gevel langs de buitenzijde te isoleren is een sterk beschadigde gevel of een gevel die vorstgevoelig is. Door de gevel te voorzien van buitenisolatie en een nieuwe afwerking, zijn deze problemen verholpen en zullen er zich binnen geen vochtproblemen meer voordoen.

Voordelen van buitengevelisolatie

 • Energiebesparing
 • Aangenaam binnenklimaat (minder temperatuurschommelingen)
 • Kans op vochtproblemen is een stuk geringer (bij correcte ventilatie)
 • Gebouw krijgt nieuwe uitstraling. Slechte gevel wordt aan het zicht onttrokken.
 • Veel keuze in afwerkingsmaterialen (steenstrips, crepi, hout, tegelwerk)
 • Naadloze isolatie (geen koudebruggen)
 • Gevel is beschermd tegen weersinvloeden
 • Ruimtebesparend (geen dikke isolatie in de woning zelf)

crepi-gevel

Buitengevel isoleren – soorten afwerkingen

Er zijn verschillende manieren om een buitengevel na isolatie af te werken. Een aantal veel gebruikte methoden zijn:

 1. Gepleisterde afwerking (crepi)

Een veel gebruikt materiaal om de gevel mee af te werken is crepi. Dit is een sierpleister die men in één of meerdere lagen op het isolatiemateriaal aanbrengt. Het grote voordeel van een gepleisterde afwerking is de relatief snelle manier waarop het materiaal kan worden aangebracht. Hierdoor is bepleistering met Crepi een van de voordeligste manieren om een gevel af te werken.
Voordelen: kan snel geplaatst worden, relatief goedkoop, dunne afwerking

 1. Afwerking met steenstrips

Steenstrips zijn dunne strips (22 tot 24 mm dik) die gezaagd worden uit baksteen. Ze kunnen eenvoudig aan het isolatiemateriaal verlijmd worden. Door het grote assortiment aan kleuren kun je met steenstrips de gevel een bakstenen look geven die haast niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden valt.

Voordelen: slanke afwerking, geen extra fundering noodzakelijk (zoals bij bakstenen muur)

 1. Nieuw gemetselde buitenmuur

Het plaatsen van een nieuwe buitenmuur is mogelijk alhoewel dit een van de duurste oplossingen is. Er moet immers voorzien worden in een extra fundering en ook de ramen moeten naderhand ingezet worden. Alleen geschikt dus voor grondige renovaties.

 1. Houten gevelbekleding

Gevelbekleding van hout is erg geschikt om de woning een warme uitstraling te geven. Er is een groot aanbod aan verduurzaamd hout (thermowood) dat lang meegaat en nagenoeg ongevoelig is voor vocht. Maar je kunt ook kiezen voor tropisch hardhout.

Voordelen: warme authentieke uitstraling, natuurlijk materiaal

 1. Gevelpanelen

Gevelpanelen passen goed bij een moderne strakke afwerking. Ze worden op dezelfde manier geplaatst als houten panelen en zijn verkrijgbaar in allerlei materialen (aluminium, kunststof, Trespa).

Voordelen: licht, makkelijk te verwerken, duurzaam

Lees meer over isolatie op http://www.isolatie-info.nl/

You may also like

Leave a Comment