De winter is bijna voorbij en dit betekent dat we weer enkele warme zonnige dagen tegemoet kunnen zien. Dit betekent ook dat het barbecue seizoen er weer aan zit te komen en doordat de tuin door het gebrek aan regen droger wordt neemt hiermee ook het gevaar op brand toe. Over brandveiligheid van een huis moet niet te licht over nagedacht worden. De slotenmaker Purmerend houdt zich met veel meer dingen bezig van alleen de sloten van het huis. Een slotenmaker bekijkt alle aspecten van veiligheid van een woning en hier valt dus ook de brandveiligheid onder. Hoog tijd daarom dat we in samenwerking met heb een aantal brandveiligheid tips speciaal voor het barbecue seizoen delen.
Locatie waar gebarbecued wordt
Wanneer je een locatie voor de barbecue bepaald is het niet belangrijk om lekker dicht bij de tafel te staan zodat de burgers meteen bij iemand op zijn bord gelegd kunnen worden. De locatie van de barbecues moet bepaald worden met brandveiligheid in gedachte. Zet de barbecue bijvoorbeeld niet onder een boom met hangende takken of dicht tegen de houten schutting aan. Zorg er ook voor dat de gril recht staat en niet makkelijk om kan vallen.
Barbecue niet binnenshuis
Je zou denken dat deze tip niet vermeld hoeft te worden. Toch zijn er nog ieder jaar mensen die op het geniale idee komen om een barbecue binnenshuis te plaatsen wanneer het plotseling begint te regenen. Dit brengt natuurlijk een groot brandgevaar met zich mee. Het maakt hierbij niet uit of het om een barbecue met kolen of op gas gaat. In beide gevallen is de kans dat een brand uitbreekt groot en men moet dus nooit binnenshuis gaan barbecueën.
Aanmaakvloeistof op hete kolen
Spuit nooit aanmaakvloeistof op hete kolen. De vloeistof die bedoeld is om de kolen aan te steken mag enkel gespoten worden op koude kolen die nog niet branden. Wanneer het gebeurt dat de kolen uit dreigen te gaan dan moeten deze meer zuurstof krijgen om weer fel te gaan branden. Dit kan gedaan worden door met bijvoorbeeld een stuk karton lucht in de richting van de gloeiende kolen te wapperen. Spuit nooit aanmaakvloeistof op hete kolen want hierdoor ontstaat een steekvlam die makkelijk in de fles kan slaan met alle gevolgen van dien.
Op gaslekken controleren
Wanneer je een barbecue hebt die gebruik van gas maakt dan is de brandveiligheid tijdens het barbecueën al een stuk beter. Dit komt omdat het vuur van een gasbarbecue veel beter te controleren is. Echter ook bij een gasbarbecue moeten de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden. Voordat de barbecue aangestoken wordt moet er bijvoorbeeld op gaslekken gecontroleerd worden. Dit doe je door water met sop te maken en het sop over de gasslangen en aansluitingen aan te brengen. Kijk vervolgens of er ergens bubbels te zien zijn. Dit zou namelijk kunnen duiden op een gaslek.