Populaire en goedkope bodembedekkers

by Milou

Onkruid in de tuin kan op diverse manieren voorkomen worden. Wil je inspelen op het veranderende klimaat en daarbij je leefomgeving tegelijkertijd wat groener maken? Voorkom dan onkruid met behulp van bodembedekkende planten. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit planten die vanwege de kruipende groeiwijze de volledige bodem bedekken. Hierdoor kan onkruid niet meer tot ontwikkeling komen. Andere bijkomende voordelen is dat regenwater makkelijk weg kan stromen, het bescherming bied voor kleine diertjes en het kleur geeft aan de tuin. Veelgebruikte grondbedekkers zijn:

  • Vinca (Maagdenpalm): een groenblijvende bodembedekker met ovaalvormig blad, groen van kleur en leerachtig. Afhankelijk van de soort bloeit de plant met witte, blauwe of paarse bloempjes. De plant wordt zo’n 15 cm hoog en wanneer de Vinca in het voorjaar word aangeplant, is in het najaar al de volledige bodem dichtgegroeid.
  • Waldsteinia (Goudaardbei): een bodembedekker van zo’n 10 cm hoog. In het vroege voorjaar bloeit de plant met gele bloempjes. De Goudaardbei heeft decoratief groen blad en groeit op vrijwel iedere bodem. Gebruik hierbij zo’n 12 tot 15 stuks per vierkante meter.
  • Sagina (Priemvetmuur): een bijzondere bodembedekker. De plant is ‘mosachtig’ en wordt zo’n 1 cm hoog. De Sagina is erg mooi in Oosterse tuinen tussen stapstenen en keien. Als extraatje bloeit de plant in de maanden mei en juni met kleine, witte bloempjes. Voor alle informatie en verzorgingstips over de Sagina subulata, bekijk Plant en Grow.
  • Cotoneaster (Dwergmispel): een veelgebruikte groenblijvende bodembedekker met kleine eironde groene bladeren. Het is een oersterke bodembedekker en groeit op vrijwel iedere bodem. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloempjes, in het najaar is de Cotoneaster decoratief dankzij de rode besjes die aan de plant groeien.

Wat kost een bodembedekker?

De prijs van een bodembedekker is afhankelijk van de soort en potmaat (grote/leeftijd van de plant). De kosten voor de aanschaf van bodembedekkende planten is relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld bestrating van een tuin. Voor alle goedkope bodembedekkers, zie Plant & Grow. Op deze website staan tevens alle planteigenschappen en verzorgingstips beschreven over diverse verschillende soorten. Gemiddeld genomen kun je een prijs aanhouden van zo’n €10,- tot €15,- per vierkante meter bodembedekkers.

 

You may also like

Leave a Comment