Barbecueën alleen voor in de zomer? Als je dat denkt dan heb je het helemaal mis. Een winter barbecue is misschien zelfs nog leuker! Steeds meer mensen besluiten op een koude dag bij elkaar te komen voor een barbecue. Een glaasje glühwein erbij maakt het helemaal af. Benieuwd wat je allemaal nodig hebt? Green Egg totaal heeft hieronder de volgende checklist voor je opgesteld.
Wat heb je nodig?
Als eerste een vuurkorf. Het beste is om deze op een centraal plek in je tuin te plaatsen. En zeker niet te dicht bij de schutting of je tuintafel. Voor extra sfeer zet je aan beide zijden fakkels. Om het pad naar de vuurkorf aan te kleden kan je kiezen om potjes met kaarsen weg te zetten, of hang je verlichting op. Led licht slangen zijn tegenwoordig voor weinig geld verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, zodat je het aan kan passen aan de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin. Op tafel kan je ook kleine led lichtjes in een vaas zetten en deze aankleden met bijvoorbeeld dennenappels.
Blikvanger
Kaarsen zijn natuurlijk niet alleen mooi op de grond om een pad af te zetten, maar zijn ook zeer geschikt om een bepaalde sfeer te creëren op tafel. Voor de veiligheid kan je gaan voor nep waxinelichtjes met batterijen. De verlichting is uiteraard niet het enige belangrijke voor de winter barbecue, want kou kan de hele avond verpesten. Zorg ervoor dat je gasten het niet koud krijgen en drapeer vooraf op elke stoel fleece dekentjes. Door de koude gure wind die buiten waait kan je beter het eten binnen op laten eten. Je zou merken dat het meeste gelach buiten plaats zal vinden, want waar gekookt wordt bij een barbecue is vaak de meeste gezelligheid.
Recept ideeën
Typische barbecue gerechten kennen we allemaal wel: grillworst,steak en satés. Deze kunnen zowel bij een zomer als winterbarbecue. Om de winterbarbecue anders te maken kan je gaan voor seizoensvleessoorten. Denkend aan: eendenborst, hert en haas. Ook groentes en fruit zijn een smakelijke toevoegingen. De groentes en fruit kan je met een stokje grillen op de barbecue. Wil je de gasten alvast in de stemming brengen? Serveer ze dan vooraf een vers gemaakte erwtensoep met rookworst. Vind je dat niet lekker, of wil je een andere soep aanbieden? Pompoensoep, aardappel preisoep of mosterdsoep zijn goede vervangers.
Versnaperingen
Tijdens een koude winteravond hoort natuurlijk een warme glühwein. Te koop in elke supermarkt, maar lekkerder als je hem zelf maakt. Moeilijk? Nee hoor. Je koopt een fles rode wijn en verwarmt deze samen met de partjes van een sinaasappel, 3 eetlepels suiker, 2 kruidnagels en een kaneelstokje. Binnen 5 minuten kan jij je gasten een heerlijke, verse en tevens warme glühwein serveren. En dan komt er helaas een einde aan de avond, maar je wilt je gasten natuurlijk niet zomaar laten gaan. Serveer ze als afsluiter een zelfgemaakte warme chocolademelk met marshmallows en een toef slagroom.
Het draait in eerste instantie allemaal om de voorbereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je alles in huis hebt. De aankleding goed is en de winterbarbecue avond kan niet meer stuk! Tip: Ga voor een passende uitnodiging en vermeld je gasten dat ze een warme jas, handschoenen en oorwarmers mee moeten nemen.