Welke oven je in je keuken plaatst is o.a. afhankelijk van je budget en beschikbare ruimte. Sommige koks zwéren bij het gebruik van meerdere ovens, andere hebben aan één multi-functioneel apparaat ruim voldoende. Maar laten we bij de techniek beginnen…
Elektrische ovens
De elektrische oven wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Dit komt omdat de temperatuur van deze oven beter te regelen is dan die van een gasoven. Daarnaast kunnen elektrische ovens ook op lagere temperaturen worden ingesteld, waardoor ze goed te gebruiken zijn om gerechten warm te houden.
Elektrische ovens zijn in verschillende varianten verkrijgbaar; de conventionele oven, de heteluchtoven en de multifunctionele oven. De conventionele oven is het meest geschikt voor een meer traditionele manier van braden: onderin en bovenin bevinden zich de verwarmingselementen.
In een heteluchtoven wordt de verwarmde lucht door een ventilator door de oven geblazen. Hierdoor wordt de warmte snel en gelijkmatig in de oven verdeeld. Een heteluchtoven is daarom erg geschikt voor het gelijktijdig bereiden van meerdere gerechten. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van een traditionele en een heteluchtoven.
Gasovens
Ook deze ‘oude bekende’ voldoet aan alle eisen die je aan een moderne oven mag stellen. De gasoven is relatief goedkoop in aanschaf en gebruik en komt snel op temperatuur.
Sommige modellen worden geleverd met ventilator in de achterwand. Deze zorgt voor een snellere opwarming en een betere luchtverdeling. Let er bij aankoop van een gasoven ook op of deze een automatische ontsteking en beveiliging heeft.
Stomen
Stoomovens worden al langere tijd gebruikt in professionele keukens, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de keuken thuis. Het is een bijzonder zachte en snelle methode voor het bereiden van groenten, vlees en vis. Stoom zorgt voor een optimale warmteoverdracht, zonder risico op aanbranden.
Doordat het gerecht volledig omringd wordt door de stoom, wordt het op een geleidelijke en gezonde manier (met behoud van vitaminen en mineralen) bereid. Bovendien is minder vet en zout nodig. Let op: een stoomoven is niet geschikt voor bakken en braden. Daarom wordt deze vaak gecombineerd met een traditionele oven.
Een multistoomoven of combi-steamer is een stoomoven en conventionele oven in één. Hij kan koken (soms zelfs met hoge druk) en met of zonder stoom braden, grillen en bakken. Bepaalde uitvoeringen zijn zelfs uitgerust met magnetronfuncties. Zo kun je per gerecht de meest efficiënte en gezonde bereidingswijze kiezen.